среда, 22. октобар 2014.

PROMOCIJA KNJIGE AFORIZAMA "SIZIFE, PROMENI RUKU"

U Surčinu, 18.10.2014,  u organizaciji "Unije žena SNS-a Surčin" održana je promocija knjige aforizama "Sizife, promeni ruku". Gost večeri bio je satiričar, urednik i zastupnik Književno umetničke asocijacije "Artija" Vladica Milenković iz Paraćina koji je prisutnima približio satiru i aforizam u svim njegovim značenjima i time upoznao ljude ujedno i sa samim značajem aforizma u književnosti. Predstavljen je i Almanah "Afoteka 2" kao i njeni priredjivači koji je bio odskočna daska autorke i prvi ozbiljan upliv u svet aforizma, a G. Vladica je pročitao i deo svoga stvaralaštva što je naišlo da burne reakcije u smislu aplauza i slaganja sa autorom.




Voditeljka programa Sanja Elez uvela je simpatičnim rečima prisutne u svet satire predstavljajući samu autorku kroz njene reči i naglasila humanu pozadinu knjige. Uvodnu reč pre same autorke imao je i Predsednik Opštinskog odbora G. Stevan Šuša izrazivši podršku i svoje žaljenje kroz samokritiku kako ranije nije znao da Surčin ima i ovakvog stvaraoca. Iako je stranačka pozadina same promocije ipak je to veče naglašeno da, sem u organizaciji, iza autorke ne stoji niko drugi do nje same kao i da je, sem u satiri i aforizmu, politika večeras po strani. Sam G.Stevan je rečima "Večeras ovo nije političko, već književno veče i večeras ja nisam ovde u ulozi nikakvog političara, već kao srčana i iskrena podrška našoj Pavici Veljović..." pri tom izdvojivši jedan od aforizama koji mu je lično ostavio trag pri čitanju, naglašavajući oštrinu koju autorka kroz njega i ostale aforizme iskazuje- Demokratija je jednaka za sve. Razlika je samo u dužini lanca.
Nakon ovoga usledilo je veče aforizama, prožetih kritikom, satiričnom oštricom, ali su gromoglasni aplauzi i salve smeha ipak pljuštali na duhovitost i onaj "smešni" deo knjige koja je rasprodata brzinom munje što je posebna radost za samu autorku, jer je sredstva od iste preusmerila u cilju afirmacije pisane reči.
Veče je završeno dodelom Zahvalnica- sponzorima Miroslavu i Oliveri Kukučka iz Kikinde, G. Stevanu Šuši za podržanu satiričnu reč bez sujete i dostojanstven stav da istrpi žaoke kao i glavnom uredniku knjige- Vladici Milenkoviću.
Najveća podrška samoj autorki to veče bila su njena deca, tri kćerke, i suprug koji nije dobio Zahvalnicu iako se zdušno preznojavao na "Zlatnoj ribici".
Autorka je iskreno zahvalna svima koji su to veče bili prisutni. Daj nam Bože više ovakvih,a ne nekih drugih, manje smešnih okupaljanja.

Pavica Veljović

Нема коментара:

Постави коментар